STŮL s příběhem, duší a kouzlem..

22.04.2014 12:36

 

Rádi bychom se s Vámi podělili o postup při výrobě stylového venkovního posezení. Avšak upozorňujeme, že se jedná pouze o naší rodinnou záležitost, tudíž s nábytkem nabízeným na VanillaWood.cz nemá nic společného :-) Výrobky pro zákazníky jsou samozřejmě všechny nové ( na oko staré) a vyráběné profi.

 

 

Stůl má doslova svůj příběh:

 

 

1)  U chalupy jsme rušili stará vrata, líbil se nám jejich přírodně "vydrásaný" vzhled a pár prken jsme se rozhodli zachránit před spálením

   - v prknech jsou stále broky z dob, kdy děda učil tátu střílet ze vzduchovky a ten za nějaký čas zase nás :-)

     

 

2)

Prkna byla vydrhnuta jádrovým mýdlem ( staré mýdlo na praní ) a rejžákem - pak následovalo důkladné vyschnutí na slunci.

 

3)

Po vyschnutí se prkna seřízla přímočarou pilou a přišroubovala k obyčejné paletě + zkouška barvy.

 

 

4)

Nedaleko naší chalupy máme oblíbený stařičký mlýn, který si ještě pamatujeme jako obyvatelný

- stále zde na člověka působí obrovký Genius loci. Máte pocit, že po Vašem boku mlčky stojí duše mlynářů, kteří tam staletí hospodařili a nyní se už dívají jen na to, co zbylo .. a nejspíš pláčou..

všechny trámy jsou již propadlé, proto jsme si na památku vyzvedli alespoň dva trámky, které tvořily futra ( ještě jsou na nich kované panty )

 

5)

 Trámky byly napuštěny červostopem, následně vystříkány savem,znovu jádrové mýdlo, rejžák a slunce

 

6)

Pilou se odřízly nepotřebné kusy, tak vznikly nohy stolu a začalo se nandavat na paletu

celý stůl se lehce přetřel modrou akrylátovou barvou, po zaschnutí se v průběhu čtyř dnů natíral venkovní syntetikou s UV filtrem - celkem tři vrstvy, tak, aby stolu neškodily venkovní podmínky.

 

7)

Na Sbazar.cz jsme sehnali starší ratanová křesla, která se po pročištění natřela šedobílou akryl barvou a následně také venkovním syntetickým lakem stejně tak, jako stůl.

 

 

 

8)

A je tu výsledek našeho konání. V prknech jsou vidět ty zmiňované broky...

Ta podkova, se našla v hlíně pod vraty. Původní majitelé chalupy vodili koně přes tato vrata a když onehdy mířili na políčko nad chalupou,  kůň pravděpodobně zavadil o pískovcový schůdek pod vraty a podkova zůstala ležet na zemi.... 

 

 

Samozřejmě, každý má jiný vkus  a pohledů na věc může být mnoho.. Je to jen taková ukázka, co je možné za " pár šupů". I když pro nás, to má ještě tu přidanou hodnotu v tom, že se každý den můžeme dívat na kus (nám tak blízké) historie z našeho kraje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět